Vivasan

Sklep internetowy Vivasan. Dostawa w Polsce i w Europie

+48501782111
Адрес: Polska, Europa.
Zaloguj się
Rejestracja

(jest pusty)
 

Waluta:

Katalog

Blog / Nowości

Zapisz się na listę czytelników - Vivasan dla poprawy zdrowia i urody:
OK

Olej JOJOBA

 
 
Głosów: 7
Oceń
2519 rub.
Oznaczenie:  E109
 Ilość:  

Jojoba (Chochoba - Simmondsia chinensis) są to bardzo rozgałęzione, wiecz­nie zielone krzaki, rosnące na pustyniach i czaparrale. Olej Jojoba jest środkiem obecnie bardzo modnym w kosmetologii, posiadającym unikalny skład chemicz­ny, pod względem właściwości podobny jest do spermacetu. Wykorzystywany jest od wielu wieków. Odnalezione w egipskich piramidach receptury oleju Jojo­ba pozwoliły odtworzyć jego lecznicze działanie. Swoją konsystencją nie przy­pomina oleju jako takiego, ale płynny wosk, otrzymywany metodą tłoczenia na zimno orzechów rosnących w Arizonie, Kalifornii, Meksyku i Tybecie. Swoje lecznicze właściwości olej Jojoba zawdzięcza, wchodzącym w jego skład, amino­kwasom - proteinom przypominającym kolagen (substancja podobna do wosku). Wartość oleju polega na tym, że jest odporny na utlenianie i idealnie wpasowuje się w technologie produkcji kosmetyków.

 

Olej Jojoba firmy VIVASAN to 100% naturalny olej roślinny, o właściwościach prze­ciwzapalnych, leczący zapalenie skóry oraz miejsca zaczerwienione i podrażnio­ne. Polecany przy zapaleniu stawów. Przeznaczony do pielęgnacji skóry suchej i tłustej. Można go stosować do leczenia, m.in. trądziku, egzemy, łuszczycy, neurodermy. Olej odżywia, nawilża i głęboko wnika w skórę, idealnie pielęgnując cerę, szyję i dekolt. Dzięki swojej bezzapachowej formule może być mieszany z każdym olejkiem eterycznym bez utraty aromatu.

 

Olej Jojoba równie efektywny jest w pielęgnacji włosów. Zawarty w nim wosk chroni i odnawia zniszczone włosy, pomagając odzyskać im naturalny błysk i siłę. Stosuje się go według na­stępujących zasad: na niewielkie obszary skóry można nanosić olej czysty, na du­że powierzchnie zaleca się 10% roztwór. Jest to bardzo drogi olej. Można go wzmocnić olejkami eterycznymi i wtedy zastąpi każdy drogi krem.

 

Obszary zastosowania:

 

• do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, zwłaszcza suchej, przesuszonej, zaognionej, łusz­czącej się, starzejącej się, zmęczonej, zwiotczałej, ze zmarszczki wokół oczu

 

• do leczenia trądziku, pęknięć, drobnych urazów, zapaleń skóry

 

• do pielęgnacji skóry wokół ust

 

• do pielęgnacji skóry po goleniu i kąpielach słonecznych

 

• do zmiękczenia stwardniałych miejsc na skórze dłoni, łokci i stóp

 

• profilaktyka i usuwanie rozstępów skóry po ciąży lub odchudzaniu

 

• do pielęgnacji włosów każdego rodzaju, zwłaszcza farbowanych, suchych i zniszczonych

 

Sposoby zastosowania:wykorzystuje się go w czystej postaci lub dodaje do ko­smetyków w celu wzmocnienia ich działania (10-15% oleju Jojoba do kremu i płynu i 5-10% do szamponów i balsamów). Służy jako baza do rozpuszczania olejków eterycznych przeznaczonych do masażu, maseczek i okładów.

 

Codzienna pielęgnacja skóry:bezpośrednio po goleniu lub kąpieli nasmarować skórę czystym olejem Jojoba lub mieszanką tego oleju z innymi olejami roślinny­mi (awokado, z migdałowca) lub na 1-2 łyżki stołowe oleju dodać po 1 kropli olejków eterycznych z pomarańczy i cytryny.

 

Usuwanie zmarszczek wokół oczu: stosować go w czystej postaci lub jako mie­szankę z olejem awokado (1:1), można również na 1-2 łyżki stołowe oleju dodać po 1 -2 kropel olejków eterycznych mięty, kopru włoskiego. Smarować 1-2 razy dziennie. Do skóry suchej, zaognionej, łuszczącej się poleca się sporządzanie ma­seczki i okłady, w tym celu na 1-2 łyżki stołowe oleju należy dodać po 1-2 kropel olejku pomarańczy.

 

Pielęgnacja skórii zwiotczałej, starzejącej się, zmęczonej: na 1-2 łyżki stołowe oleju Jojoba dodać po 1-2 kropel olejku paczuli. Stosować zgodnie z powyższą instrukcją.

 

Przy skórze problemowej:na 1-2 łyżki stołowe oleju Jojoba dodać po 1-2 kropel olejków eterycznych lawendy i drzewa herbacianego. Smarować problemowe miejsca na skórze lub robić okłady przez 15-20 min 1-2 razy dziennie.

 

Do zmiękczenia zgrubień na skórze: stosować go w czystej postaci lub jako mie­szankę z innymi olejami roślinnymi, lub na 1 -2 łyżeczki oleju dodać 4-5 kropel olejku eterycznego drzewa herbacianego. Przeznaczony do robienia masażu lub okładów.

 

Przy utracie elastyczności skóry, bliznach i rozstępach skóry: smarować chore miejsca olejem Jojoba lub mieszanką oleju z innymi olejami roślinnymi, lub na 1-2 łyżeczki oleju dodać 2-3 krople olejku eterycznego rozmarynu i po 1-2 kropli la­wendy i miętowego. Tę mieszankę wcierać w chorą skórę. W celu zapobiegania rozstępom na 2 łyżki stołowe oleju dodaje się po 1-2 kropli olejków eterycznych cytryny i pomarańczy i tę mieszankę wykorzystuje się do masażu skóry.

 

Przy cellulitu:stosować go w czystej postaci lub jako mieszankę 1-2 łyżek stoło­wych oleju z 2-3 kroplami olejków eterycznych geraniów, jałowca, pomarańczy, cytryny i koperku włoskiego lub lawendy, paczuli, rozmarynu. Stosować do ma­sażu problemowych miejsc skóry.

 

Pielęgnacja skóry ust:na 1-2 łyżki stołowe oleju Jojoba dodać po 1-2 kropli olej­ków eterycznych melisy lub mięty pieprzowej. Codziennie rano i wieczorem na­nosić olej na usta, lekko masując.

 

Pielęgnacja włosów:olejem Jojoba lub szamponem wzbogaconym olejem Jojoba nasmarować skórę głowy na 10-15 min przed umyciem. Można zastosować też mieszankę oleju Jojoba i 5-7 kropli olejku ilangowego lub z pomarańczy, nanieść na grzebień i rozczesać włosy. Zabieg ten należy powtarzać 2-3 razy dziennie, zwłaszcza przy włosach suchych, zniszczonych i cienkich.

 

Przy wypadaniu włosów:przeprowadza się podobny zabieg (patrz "Pielęgnacja włosów"), ale z dodatkiem olejków eterycznych z eukaliptusa lub szałwi. Te kompozycje olejków z olejem Jojoba można wykorzystywać do okładów na partie skóry głowy z wypadającymi włosami. Stosować na 15-20 min. przed umyciem głowy.

Masz pytanie?

© Мой Вивасан. Продукция, интернет-магазин, блог, контакты, сотрудничество..