Vivasan

Sklep internetowy Vivasan. Dostawa w Polsce i w Europie

+48501782111
Адрес: Polska, Europa.
Zaloguj się
Rejestracja

(jest pusty)
 

Waluta:

Katalog

Blog / Nowości

Zapisz się na listę czytelników - Vivasan dla poprawy zdrowia i urody:
OK

Balsam San Rocco

 
 
Głosów: 2
Oceń
1773 rub.
Oznaczenie:  C33
 Ilość:  

Balsam SAN ROCCO

Nazwa balsamu SAN ROCCO pochodzi od imienia czczonego we Włoszech świętego, którego podobizna widnieje na opakowaniu balsamu.

SAN ROCCO, czyli święty ROCH, do dzisiaj czczony jest przez Kościół Rzymskokatolicki jako wybawiciel Europy od epidemii dżumy pustoszącej ją w XIV w.. Święty Roch jest patronem podróżników, aptekarzy, lekarzy, sadowników, szpitali, więźniów, psów i bydła domowego. Patronuje także chorym na dżumę, cholerę, wściekliznę i choroby nóg. Według podania, Święty Roch urodził się w Montpelier (Francja) w rodzinie gubernatora miasta. Już przy urodzeniu Pan Bóg oznaczył go znamieniem w kształcie czerwonego krzyża, który wkrótce okazał się cudotwórczy. Po śmierci rodziców młody Roch rozdał cały majątek biednym, a sam w stroju pielgrzyma wyruszył do Włoch, gdzie w tym czasie szalała Dżuma. W czasie swej pielgrzymki po Włoszech, Roch leczył chorych na dżumę przy pomocy ziół i znamienia w kształcie krzyża. Dżuma ustępowała przed nim, chorzy w cudowny sposób zdrowieli. Wyleczył w ten sposób tysiące ludzi, aż przez ranę na udzie sam zaraził się dżumą i przeniósł się do opuszczonej chatki w lesie, aby tam umrzeć. Uratował go pies z pobliskiego zamku, który przynosił Rochowi jedzenie i lizał jego ranę, aż się zagoiła. Uratowany od śmierci Święty Roch wrócił do Francji, gdzie nierozpoznany przez rodaków trafił do więzienia pod zarzutem szpiegostwa. Przesiedział pięć długich lat w więzieniu kierowanym przez własnego wuja, nie wyjawiwszy swojego szlachetnego pochodzenia. 16 sierpnia 1378 roku znaleziono go martwego, w jego celi jaśniała niezwykła poświata. Dopiero po śmierci kiedy odkryto niezwykły krzyż na jego piersi zrozumiano kim był. Roch został świętym, a 16 sierpnia dniem Świętego Rocha.

W 1414 roku, kiedy w mieście wybuchła epidemia dżumy, duszpasterze miasta wezwali lud do modlitwy do Świętego Rocha. Rozpoczęto procesję na cześć Świętego i epidemia ustąpiła. W roku 1485 relikwie Świętego Rocha ukradli wenecjanie i z Montpelier przewieźli do Wenecji, aby uchronić miasto od ciągłego zagrożenia dżumą. Wenecja, z racji swych kontaktów ze wschodem, skąd przychodziła zaraza, zawsze jako pierwsza padała ofiarą epidemii i miasto opadło już z sił walcząc z czarną śmiercią.

Na cześć tego wydarzenia wybudowano w Wenecji scholę Świętego Rocha., gdzie Wenecjanie wznosili modlitwy w podzięce za wybawienie od dżumy i gdzie do tej pory przechowywane są relikwie Świętego Rocha.

Wyobrażenie Świętego Rocha uważa się za unikalne, ponieważ jest on zawsze przedstawiony z psem, a ręką pokazuje ranę na kolanie zarażoną dżumą. Jest to niespotykane jak na tamte czasy sposób przedstawiania świętego.

Podstawę balsamu SAN ROCCO tworzą zioła, którymi, według podania, Święty Roch leczył chorych. Balsam SAN ROCCO to unikalny aktywny kompleks, który szybko i skutecznie usuwa różne choroby skóry – świąd, stany zapalne, łuszczyca, zapalenia skóry i inne. Jego działanie gwarantują terapeutyczne właściwości roślinnych składników czynnych balsamu.

Olejek drzewa herbacianego to skuteczny środek antywirusowy i przeciwgrzybiczy. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, usuwa reakcje alergiczne, skuteczny w walce z bakteriami: zwalcza gronkowce i streptokoki. Oczyszcza i dezynfekuje rany, koi ból przy oparzeniach, działa gojąco przy urazach. Likwiduje zakażenia grzybicze skóry, egzemy, łagodzi swędzenie i opuchliznę przy ukąszeniach owadów, sprzyja znikaniu brodawek i gojeniu pęcherzyków opryszczki. Pomaga przy ospie wietrznej i półpaścu.

Olejek geranium zawiera geraniol, cytronelol, geraniltiglinat, dzięki czemu ma działanie antyseptyczne, odmładzające i tonizujące, sprzyja odnawianiu komórek, usuwa wysypki, pryszcze, egzemy, łuszczenie się skóry, wspomaga odnowa warstw skóry po oparzeniach. Ma dobroczynny wpływ na skórę z problemami.

Olejek ogórecznika lekarskiego jest źródłem kwasu gamma-linolenowego, który stymuluje produkcję prostaglandyn o działaniu przeciwzapalnym, obniża poziom powstawania produktów kwasu arachidowego, aktywujących reakcję zapalną.

Glicyna sojowa jest bogatym źródłem białka, wzmacnia barierę lipidową skóry, przeciwdziała utracie elastyczności włókien kolagenowych, ma silne działanie nawilżające, zmiękcza skórę i sprzyja regeneracji komórek. Usprawnia proces wymiany komórek skóry, skutecznie utrzymuje równowagę wilgoci, wzmacnia funkcje ochronne skóry.

Ekstrakt z fiołka trójbarwnego posiada właściwości terapeutyczne. Korzenie tej rośliny zawierają: alkaloidy, wiolinę, saponiny; liście i łodygi: witaminę C, kwas salicylowy, sole kwasu winowego, śluz. Ekstrakt z fiołka trójbarwnego ma działanie zmiękczające, przeciwzapalne, gojące i przeciwalergiczne. Przynosi zadziwiające rezultaty w pielęgnacji skóry podrażnionej i łuszczącej się oraz przy trądziku.

Ekstrakt z echinacei (jeżówki) zawiera kompleks substancji biologicznie aktywnych o działaniu bakteriobójczym, antywirusowym, przeciwgrzybiczym i uodparniającym. Ehinacea przyśpiesza fagocytozę i migrację leukocytów do obszaru infekcji, aktywizuje T – limfocyty, stymuluje produkcję interferonu. Ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i antywirusowe (hamuje wzrost streptokokówi innych), a także zwiększa możliwości adaptacyjne organizmu.

Ekstrakt z echinacei aktywnie zwalcza streptokoki, gronkowce, wirusy opryszczki, grzyby wywołujące pleśniawki jamy ustnej. Stosuje się go przy bakteryjnych infekcja skóry, skórnych reakcjach alergicznych: łuszczycy, egzemach, chorobach skóry, trądziku, przy oczyszczaniu i leczeniu ran, wrzodów i oparzeń.

Ekstrakt z nagietka zawiera gorczycę, śluz (2,5%), kwasy organiczne (jabłkowy i salicylowy), olejek eteryczny, beta – karoten, witaminę C, flawonoidy i bioflawonoidy, saponiny, garbniki, żywicę (powyżej 3%) i inulinę. Ekstrakt ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze (szczególnie wobec streptokoków i gronkowców), przeciwgrzybicze, gojące i ściągające, wspomaga regenerację tkanek. W kosmetologii nagietek stosowany jest jako skuteczny środek nawilżający i tonizujący dla skóry suchej i zmęczonej. Używa się go przy trądziku, skomplikowanych infekcjach ropnych, przy gojeniu ran, czyrakach, dla zapobiegania powstawaniu szpecących blizn, przy wysypkach, obrzękach spowodowanych odmrożeniami, przy zapaleniu żył nóg, itp.

Ekstrakt z nieśmiertelnika zawiera olejek eteryczny, flawonidy, kwas askorbinowy, witaminę K, sole gorzkie i garbniki. Odznacza się biologicznie aktywnym działaniem przeciwzapalnym i antybakteryjnym, uspokaja skórę.

Ekstrakt z dziurawca jest bogaty w olejki eteryczne (azuleny i akoliny), flawonoidy (izokwarcynę, setynę, kwercetyny), fitoncydy, gorycze, witaminę C i karoten. Ma silne działanie antybakteryjne wobec gronkowca złocistego i bakterii gram dodatnich. Stosuje się go przy ropnych chorobach skóry.

Olej słonecznikowy zawiera około 45% tłuszczy, 27% węglowodanów, 13 – 20% białek, kwas chlorowy, garbniki, karotenoidy, fosfolipidy, kwas cytrynowy i octowy, sprzyja epitalizacji ran. Udowodniono jego działanie antybakteryjne wobec gronkowca złocistego i białego.

Szczególną rolę w balsamie pełnią fosfolipidy. Dostarczają one w głąb skóry substancje biologicznie czynne wchodzące w skład balsamu, zarówno rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne w wodzie, nawilżając ją i chroniąc od wysuszenia. Zapewniają przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry. Fosfolipidy przedłużają działanie pozostałych substancji czynnych zawartych w balsamie, wspomagają przeminę materii i funkcję obronną skóry.

Bisakolol to jeden z najaktywniejszych składników olejku rumiankowego. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia i uspokaja skórę. Stymuluje proces regeneracji komórek. Alantoina nawilża i zmiękcza skórę, stymulując procesy gojenia ran i wymiany komórek naskórka.

Olejek marchwiowy to jeden z najlepszych olejków dla skóry zmęczonej i suchej. Nawilża skórę, chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem, usprawnia funkcje gruczołów potowych i łojowych. Polecany do pielęgnacji skóry łuszczącej się i podrażnionej, a także przy oparzeniach, łuszczycy i egzemach. Zawiera witaminy A i E.

Witamina E (tokoferol) jest silnym antyoksydantem, wzmacnia błony komórkowe, spowalnia proces starzenia się skóry, łagodzi zmęczenie i podrażnienie.

Witamina A (retinol palmitat) również jest antyoksydantem, spowalnia proces starzenia się skóry, normalizuje produkcję kolagenu, sprzyja regeneracji tkanek, wygładza drobne zmarszczki. Przeciwdziała i rogowaceniu skóry, poprawia odporność skóry i stabilizuje jej funkcje ochronne.

Właściwości:

  1. · szybko usuwa stany zapalne, zaczerwienienie i swędzenie skóry
  2. · leczy choroby skóry (egzemy, zapalenia skóry, łuszczycę)
  3. · zapobiega łuszczeniu się i rogowaceniu skóry
  4. · poprawia odporność, stymuluje produkcję kolagenu
  5. · ma działania antyalergiczne
  6. · wzmacnia skórę, odbudowując jej strukturę
  7. · nawilża, zmiękcza i odżywia suchą skórę, poprawia przemianę materii
  8. · chroni skórę przed działaniem promieni UV

Zastosowanie:

  1. ·sucha, wrażliwa i podrażniona skóra
  2. ·oparzenia I i II stopnia
  3. ·zapobieganie i leczeni oparzeń słonecznych
  4. ·wrzody, owrzodzenia troficzne, łuszczyca, egzemy, zastrzał, bielactwo, ropienie, zapalenia skóry
  5. ·wągry, krwiaki i opryszczka
  6. ·naciągnięte stawy, zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowe stawów, zapalenie nerwów  inerwobóle
  7. · masaże

Sposób użycia:

Kilka razy dziennie nakładać na podrażnione miejsca skóry do ustąpienia objawów.

Składniki aktywne:

Olejek drzewa herbacianego, olejek bodziszka (geranium) olejek ogórecznika, glicynya soi; ekstrakty: fiołka trójbarwnego, ehinacei, nagietka, nieśmiertelnika, dziurawca, marchwi, olej słonecznikowy, bisakolol, fosfolipidy, kwas mlekowy, seryna, mleczan sodowy, TEA – laktat, mocznik, sfingolipidy, beta – karoten, olejek marchwiowy, alantoina, witamina E, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy.

Masz pytanie?

© Мой Вивасан. Продукция, интернет-магазин, блог, контакты, сотрудничество..